Na otvorení pastoračného centra pripomenuli veriaci odvolaného Bezáka

14.10.2012 Trnava

Trnava 14. októbra (TASR) – Do posledného miesta zaplnili dnes veriaci na omši novootvorené Pastoračné centrum Božieho milosrdenstva na Prednádraží v Trnave.

Centrum bude poskytovať duchovné služby zhruba 12.000 obyvateľom štvrte, ktorým je stred Trnavy so svojimi ôsmimi kostolmi vzdialený. Slávnostnú bohoslužbu celebroval administrátor Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch za účasti zástupcov cirkvi, mesta a pozvaných hostí.

Výstavbu pastoračného centra inicioval koncom 90. rokov predchádzajúci trnavský arcibiskup Ján Sokol. Ten však vysvätením centra dnes poverený nebol. Stavbu dokončil jeho nástupca Róbert Bezák. Na nútený odchod Bezáka aj pri tejto príležitosti upozornili aktivisti, ktorí na obytný dom v susedstve centra vyvesili dva billboardy s odkazom na podporu Bezákovi. Aktivisti vo svojej snahe dostať odpovede na otázky o odvolaní neutíchajú, prejavili sa napríklad aj počas nedávnej púte pri bazilike v Šaštíne-Strážach a pri viacerých ďalších príležitostiach.

Centrum po peripetiách so Sokolovým zamietnutím projektu začali stavať pred tromi rokmi prevažne z darov zahraničných cirkevných inštitúcií a veriacich, dovedna náklady predstavujú 690.000 eur. Jeho hlavná miestnosť má kapacitu 200 osôb a omše v nej budú slúžiť dovtedy, kým nebude postavený kostol, ktorý k centru prináleží. Táto stavba sa zatiaľ nezačala, naplánovaná je na rok 2013 a trvať by mala v závislosti od prostriedkov dva až tri roky. Kostol má mať kapacitu 300 osôb. "Tu v centre budeme robiť rôzne aktivity pre všetky vekové kategórie, pritiahnuť chceme mládež i skôr narodených," povedal pre TASR farár farnosti Trnava-Prednádražie Marián Díreš. Okrem spoločných priestorov je v centre aj byt pre kňaza a kaplána a zázemie.
 

Vyberte región